Coverfoto Toyota Gazoo Racing WRT

Het WRC zet een reeks van drie ultrasnelle wedstrijden voort met na de Orlen Rally Polen, nu Rally Letland om zijn orgelpunt te bereiken in augustus met de Rally van Finland. Letland is zeker geen onbekende want de mooie rally zit al jaren in de ERC-kalender en switchte dit jaar met Rally Estland. Voor rally-fanaten uit de noordelijke regio een zegen want de organisaties sloegen zelfs de handen in elkaar en boden de rally-fan een duo-ticket (ERC) Estonia – (WRC)Latvia aan ….

De KP’s zijn ietwat vergelijkbaar met Estland en belopen 300,13 km gravelwegen. Plaats van afspraak is het westen van het land rondom Liepaja met start op donderdagavond voor een SSS aan de rand van de hoofdstad Riga.

Toyota besloot vier Yaris Rally1’s in te schrijven met Ogier, Evans, Rovanperä en Katsuta. De Hyundai-formatie bestaat uit Neuville, Tänak en Lappi (die sinds eind maart in Kenia niet meer reed). M-Sport vaardigt zijn twee vaste piloten Fourmaux en Munster af, evenals Sesks met een privé-wagen deze maal – in tegenstelling tot de Puma waarmee hij in Polen imponeerde – MET hybride-systeem.

Naast deze Rally1-categorie zien we 19 Rally2-teams genomineerd voor WRC2 ( op 24 Rally2’s in totaal), waaronder Solberg, Pajari, Greensmith, Lindholm, Suninen, McErlean, Zaldivar, Hëikkilä, Creighton… Gryazin heeft deze rally niet genomineerd.

Thomas Martens is de jongste Belg ooit die van start gaat in een WRC-wedstrijd. Co is zoals gewoonlijk Eddy Smeets. Als Thomas de Italiaan Matteo Fontana – zijn enige tegenstander in RC4 – kan afhouden, kan hij na RC5-winst in Ieper nog meer geschiedenis schrijven ….

2024 FIA World Rally Championship Round 05, Rally Poland 27 – 30 June 2024 Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid Photographer: Dufour Fabien Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

De belangrijkste deelnemers

Rally1:

  • Toyota: Kalle Rovanperä, Seb Ogier, Elfyn Evans en Takamoto Katsuta
  • Hyundai: Thierry Neuville, Ott Tänak, Esapekka Lappi.
  • M-Sport: Adrien Fourmaux, Grégoire Munster en Mārtiņš Sesks.

Rally2:

  • Škoda Fabia RS Rally2: Fabrizio Zaldivar, Gus Greensmith, Oliver Solberg, Josh McErlean, Mathieu Margaillan, …
  • Toyota GR Yaris Rally2: Sami Pajari, Mikko Heikkilä, Gregor Jeets, Brandon Semenuk, …
  • Hyundai i20 N Rally2: Teemu Suninen, Sebastian Lindholm
  • Citroën C3 Rally2: Nikolay Gryazin (BK)
  • Ford Fiesta Rally2: ….

(BK)=buiten kampioenschap

Rally3:

  • Kerem Kazaz
  • Joosep Nõgene
  • Jan Černý
  • …..

Tijdens de rally plaats ik gedurende het weekend regelmatige updates op mijn Facebook pagina JoHu Media

▶️ Rally Live ◀️

Timing

Deelnemerslijst 2024 in pdf (laatste versie):

Kaarten ( by Dimitri Dusart):

Google Maps Kaart

Ben jij klaar om de klassementsproeven te verkennen voordat je komt? Alle etappes, verbindingen en publiekszones


KP-analyse by Pirelli

Bandeninfo Pirelli

De nieuwe generatie zachte compound Scorpion KX WRC SB, die de piloten in Letland vergezelt, is de voornaamste band, met een herziene constructie die zorgt voor meer duurzaamheid en weerstand vergeleken met de vorige versie, terwijl hetzelfde prestatieniveau behouden blijft. De optieband is de harde compound Scorpion KX WRC HB, aanbevolen voor de meer schurende oppervlakken en langere etappes.

Rally1-auto’s

Volgens de regelgeving mag elk team 28 eersteklas en 8 optionele banden gebruiken. Het aantal opties kan worden verhoogd tot 12 als de bemanning dat wenst, waardoor het aantal priemgetallen met 4 wordt verminderd.

Rally2/3

Wat de andere categorieën betreft, zullen de Rally2-auto’s in Letland de Scorpion K6B (zacht) en de nieuwe K4C (hard) beschikbaar hebben, terwijl de Rally3-auto’s de K6A (zacht) en de K4A (hard) zullen hebben. Voor deze categorieën bedraagt ​​de allocatie respectievelijk 26 en 8 voor prime en optie. Bemanningen kunnen het aantal van de laatste verhogen tot 12, waardoor het aantal van de prime met 4 wordt verminderd.

Info WRC / TET Rally Letland / Pirelli