Het ERC-kampioenschap is deze week te gast in de Italiaanse hoodstad. Een klassieke zomer met eerst de Rally di Roma Capitale en daarna de Barum Rally Zlin.

Een asfaltavontuur wacht de sterren van het FIA European Rally Championship en hun auto’s dus van 26 tot 28 juli.

Voor Andrea Mabellini krijgt de gebeurtenis een extra betekenis. Het biedt de 24-jarige niet alleen een nieuwe kans om zijn enorme potentieel te demonstreren. Het is ook een kans om voor zijn thuisfans te strijden, ook al woont hij zo’n vier uur verwijderd van Rome, met bijrijderspartner Virginia Lenzi.

“Het is geen gemakkelijke rally, maar niets in het ERC is gemakkelijk tegen deze grote jongens”, zei Mabellini over de concurrentie. “Het zijn hele snelle piloten en het weer zal zoals altijd erg warm zijn, maar ik zal proberen een manier te vinden om bovenaan te staan, vooral op sommige proeven.”

Nadat een bandenschade in de voorlaatste etappe hem in 2023 een kans op de top vijf ontzegde, is Mabellini zich meer dan bewust van de valkuilen die deze Italiaanse ERC-manche kan geven.

“De oververhittingsfactor is zeker cruciaal”, zei de piloot van Team MRF Tyres. “Je moet het langst in het bereik blijven waar de band werkt en dat is niet gemakkelijk op het asfalt dat je hebt. Het is zo schurend en met veel hitte is het niet gemakkelijk.”

“De remmen zijn niet zo’n probleem, want deze auto’s zijn gemaakt voor deze omstandigheden. Het is niet zoals in een Rally4-auto waar je problemen kunt krijgen.”

Vanuit zijn hoop op een sterk resultaat houdt Mabellini zijn voeten op de grond voor de spectaculaire start voor het Colosseum in Rome op donderdagavond.

“Winnen zou een droom zijn, maar het zal waarschijnlijk een droom blijven”, zei hij. “We weten perfect waar we staan, we zijn aan het verbeteren en we zullen zeker proberen ons verder te ontwikkelen om iets dichter bij de anderen te komen.”

Mabellini is een van de 28 piloten in Rally2-auto’s die voorkomen op de enorme deelnemerslijst van 90 auto’s, waarvan 42 teams in aanmerking komen voor ERC-punten.

De geweldige line-up bestaat uit verdedigend ERC-kampioen en huidige puntenleider Hayden Paddon, zijn voorganger Efrén Llarena, Mads Østberg, Mathieu Franceschi, winnaar van de V-Híd Rally Hongarije Simone Tempestini, ERC3-kampioen Jon Armstrong, plus tweevoudig Europees kampioen Giandomenico Basso. Ook onze landgenoot Amaury Molle komt terug op het allerhoogste Europese niveau met de nieuwe MRF-Škoda RS Rally2.

📸 Amaury Molle

Nieuwkomers vergroten de concurrentie in ERC3

Kerem Kazaz, Filip Kohn, Martin Ravenščak en Igor Widłak zetten hun jacht op FIA ERC3-succes voort in Rome, waarbij het kwartet ook in aanmerking komt voor de ERC Fiesta Rally3 Trophy.

Een ERC4 op de voorgrond in Rome?

Met zijn vader Max aan het roer van het organiserende team van Rally di Roma Capitale zal Michael Rendina geen gebrek hebben aan advies als hij zijn ERC-debuut maakt. Giorgio Cogni, die in 2022 deelnam aan de ERC-gebaseerde Clio Trophy van Toksport WRT en de zoon is van de gerespecteerde rallyjournalist Gianni, zal Rendina om de ERC4-onderscheiding wedijveren, net als de Italiaanse 2WD-kampioen Gianandrea Pisani en ACI Team Italia’s Junior ERC-vaste Davide Pesavento. Martón Bertalan, Cristiana Oprea, Ekaterina Statieva en tetraplegic rallyrijder Ciprian Lupu gaan ook op jacht naar ERC4-punten in Rome.

Het hart lift in Rome

Aanstaande vrijdag (26 juli) zal de focus van de Rally di Roma Capitale opnieuw liggen op de Eeuwige Stad, waar de openingsceremonie en de eerste getimede test plaatsvinden voor het Colosseum, een van de beroemdste bezienswaardigheden ter wereld. Er is ook een spectaculaire parade door de straten van de hoofdstad voordat de competitieve actie van start gaat, waarbij de teams vertrekken in konvooien van 15 auto’s vanaf de Bocca della Verità en langs verschillende beroemde bezienswaardigheden rijden. Fiuggi, gelegen in het zuidoosten van het centrum van Rome en beroemd gemaakt door zijn natuurlijke bronwater en de genezende krachten die het bezit, neemt op zaterdag en zondag de rol van het evenement over. Op elke etappe worden twee lussen van drie etappes verreden, waarbij de 28,74 kilometer lange Santopadre – Fontana Liri de langste etappe van zaterdag is en de 32,30 kilometer lange Rocca di Cave – Subiaco-etappe over de verste afstand op zondag. Het evenement wordt afgesloten met de nieuwe Monastero – Jenne Power Stage, door organisator Max Rendina omschreven als “zeer moeilijk maar ook spectaculair”, vanaf 17.05 uur lokale tijd.

Hoe kijken?

Fans van over de hele wereld kunnen de opwinding en het drama van de ERC ervaren tijdens elke proef op het Rally.tv-platform. Bovendien wordt de ERC uitgezonden in een aantal landen over de hele wereld en worden fans geadviseerd om de lokale lijsten te raadplegen voor meer informatie.

Rally di Roma Capitale 2024: de kerncijfers 

Proeven: 13

Competitieafstand: 189,52 kilometer 

Totale afstand: 797,68 kilometer

De vier bandenpartners van het ERC: Hankook, Michelin, MRF en Pirelli strijden nog volop voor het FIA ​​European Rally Championship for Tire Suppliers.

Acht fabrikanten van auto’s uit de FIA-rallycategorie: Citroën, Hyundai, M-SportFord, Opel, Peugeot, Škoda, Toyota en Volkswagen zijn vertegenwoordigd.

De proeven:

KP-analyse by Pirelli

Sparco Italiaanse Rallykampioenschap

De rally is tevens de 5de manche van het Italiaanse Rallykampioenschap 2024.

SPARCO CIAR CLASSIFICATION: 1. Crugnola-Ometto 60,5pt; 2. Campedelli-Canton 50pt; 3. Basso-Granai 45pt; 4. Signor-Michi 36pt; 5. Scattolon-Zanni 24pt; 6. Nucita-Pollet 19,5pt; 7. Avbelj 18,5pt; 8. Mabellini-Lenzi 12; 9. Andreucci 11,5pt; 10. Re 11pt.

ITALIAN RALLY JUNIOR CHAMPIONSHIP: 1. Doretto 46,5 pt; 2. Ricciu 31pt; 3. Zanin 29,5 pt; 4. Dei Ceci 27,5pt; 5. Boatti, Iani 18pt.

CIAR 2WD CHAMPIONSHIP: 1. Pisani 67,5pt; 2. Lucchesi 43pt; 3. Cogni 36pt; 4. Vigliaturo 28pt; 5. Campanaro 25pt. 

CIR PROMOTION CHAMPIONSHIP: 1. Signor 65pt; 2. Scattolon 46pt; 3. Avbelj 36,5pt; 4. Re 26 pt; 5. Sartor 24pt

SPARCO CIAR 2024 CHAMPIONSHIP: March 15-16 | Rally il Ciocco e Valle del Serchio; April 12-13 | Rally Regione Piemonte; May 10-11 | Rally Targa Florio (coeff. 1,5); May 26-29 | Rally Due Valli; July 26-28 | Rally di Roma Capitale (coeff. 1,5); September 13-14 | Rally 1000 Miglia; October 18-19 | Rally Sanremo (coeff. 1,5)

De rally is te volgen via updates op de Facebookpagina van JoHu Media.

Ook Rally.tv brengt alles live

Info en foto’s ERC Media / Red Bull Content Pool