Jarenlang markeerde de Rally van Staden met 15 augus­tus de “half oogst”. Covid perikelen en nadien de WK status van de Ypres Rally noodzaakten de organisatie om af te wij­ken van dit stramien. De wedstrijd heeft ondertussen zijn nieuwe thuis op de kalender gevonden, nog steeds “ergens” rond het midden van augustus. De Automobielclub van Sta­den organiseert dit jaar op zondag 11 augustus.

Het moet gezegd: aan populariteit boette de Rally van Staden niet in. Ook anno 2024 kan men beschikken over een voorlopige deelnemerslijst met nu al 114 wagens. Wie mogen we zoal verwachten? Wel, er is Chris Van Woensel, die er ondertussen een gewoonte van heeft gemaakt om in Staden zijn welgekende Mitsubishi Lancer WRC van stal te halen. Ook bij de kanshebbers zit Kurt Boone, die opnieuw de Mitsubishi Lancer aan de start brengt, maar we hoeven er u na de TBR wellicht amper op te wijzen wat hij met die machine allemaal vermag… En dan is er nog Nederlander Richard Pex, met een Škoda Fabia Rally 2. Hou hem zeker in het oog want hij zal worden bijgestaan door Roeselaren­aar Thijs Ozeel, die tegenwoordig zeer goed in de markt ligt voor succes. Vreemde eenden zijn er ook nog in de bijt. Wat te denken van Enzo Ide, aan boord van een Toyota Yaris GR?

Foto BRC Paul Lietaer

Maar daar eindigt de pret natuurlijk niet in Staden. Zoals steeds kan het publiek terecht aan het podium onder de kerktoren, pal in het midden van het centrum met alle ho­reca en voorzieningen binnen handbereik. En op de baan is er naast de strijd om de zege natuurlijk ook nog steeds het gevecht voor de VAS-punten, de strijd om de winst bij de Historics en de mooie en spektaculaire passages, zoals steeds verzorgd door een vloot aan BMW’s in diverse kleu­ren, maten en gewichten. Het belooft een zeer open strijd te worden aangezien er weinig nationale rijders present te­kenen en een aantal kleppers (nog?) niet op de startlijst voorkomen. Zeggen we maar een Andy Lefevere, Gunther Monnens, Stefaan Stouf of een Paul Lietaer..

Parkoers 2024

De timing

De genummerde deelnemerslijst:

Info: VAS RALLY Staden | AMC Staden