Het ERC-kampioenschap is volgend weekend te gast in Wales meer bepaald aan de westkust in en rond het pittoreske Aberystwyth.

Het voorlaatste evenement van het ERC-seizoen, dat loopt van 30 augustus tot 1 september, markeert de terugkeer van het kampioenschap naar Groot-Brittannië voor het eerst sinds 2016 en het eerste bezoek aan Wales sinds 1996.

Terwijl regerend kampioen en huidige leider Hayden Paddon een voormalig Rali Ceredigion-winnaar is, is deze asfaltrally, onbekend terrein voor zijn belangrijkste titelrivalen, Mathieu Franceschi en Miko Marczyk, evenals voor Simone Tempestini.

“De etappes zijn anders dan alles wat we in het kampioenschap hebben”, zegt de Nieuw-Zeelander Paddon, die voor het BRC Racing Team in een met Pirelli uitgeruste Hyundai i20 N Rally2 rijdt.

“Er zijn veel smalle rijstroken, heel golvend, glad maar je beweegt en springt nog steeds. Het lijkt bijna een beetje op een Finse asfaltrally, alleen is hij smaller.” En het weer zal zoals altijd een rol spelen in Wales.

Paddon trekt naar Wales met 14 punten voorsprong op Franceschi. Maar met nog 70 punten op het spel in de twee resterende rondes, blijft de race om de felbegeerde ERC-kroon wijd open. Verder onder de kanshebbers bevinden zich Jon Armstrong van Motorsport Ireland Rally Academy, Andrea Mabellini (Italië) van Team MRF Tyres, Philip Allen (Noord-Ierland) en Albert von Thurn und Taxis (Duitsland).

Tegenover de ervaren ERC-piloten staan ​​verschillende vooraanstaande teams uit het Probite British Rally Championship.

FIA Junior WRC-kampioen William Creighton leidt het klassement met 2019 ERC-titelwinnaar Chris Ingram één punt achterstand, gevolgd door Keith Cronin en ERC-puntenscorer Osian Pryce, winnaar van Rali Ceredigion in 2019 en 2023. Ingram start zijn eerste rally op asfalt achter het stuur van zijn nieuwe Toyota GR Yaris Rally2.

Ook alle ERC3/4-favorieten en ERC Juniors tekenen present. Amaury Molle is de enige Belg op de lijst maar moet nog forfait geven wegens nog niet voldoende hersteld van zijn crash in de Barum Czech Rally Zlín.

De deelnemerslijst: https://www.raliceredigion.co.uk/competitors/

Hoe kijken? Rally.tv

Fans van over de hele wereld kunnen de opwinding en het drama van de ERC ervaren tijdens elke proef op het Rally.tv-platform. Bovendien wordt de ERC uitgezonden in een aantal landen over de hele wereld en worden fans geadviseerd om de lokale lijsten te raadplegen voor meer informatie.

De officiële website

De timing (internationaal gedeelte):

Kp’s: 14
Competitieve afstand: 184,16 kilometer
Totale afstand: 652,43 kilometer

De vier bandenpartners van het ERC: Hankook, Michelin, MRF en Pirelli strijden nog volop voor het FIA ​​European Rally Championship for Tire Suppliers.

Acht fabrikanten van auto’s uit de FIA-rallycategorie: Citroën, Hyundai, M-SportFord, Opel, Peugeot, Škoda, Toyota en Volkswagen zijn vertegenwoordigd.

De proeven:

KP-analyse by Pirelli

De rally is te volgen via updates op de Facebookpagina van JoHu Media.

Info en foto’s ERC Media / Red Bull Content Pool / Ralli Ceredigion