Coverfoto Toyota Gazoo WRT

Een even veeleisend als legendarisch evenement is deze Acropolisrally 2024. Met nog vier evenementen te gaan, leidt Thierry Neuville (Hyundai Shell Mobis World Rally Team) het voorlopige klassement met 168 punten. Maar Sébastien Ogier staat slechts 27 punten achter in wat een poging lijkt te worden tot een record-negende wereldkroon voor de Toyota Gazoo Racing WRT-piloot, die toch alle komende manches gaat rijden, nadat hij aanvankelijk een gedeeltelijk seizoen had gepland.

Met respectievelijk 137 en 132 punten blijven Ott Tänak en Elfyn Evans stevig in de strijd om de felbegeerde FIA ​​WRC-titel, terwijl de als vijfde geplaatste Adrien Fourmaux ook nog steeds in de strijd is.

Nu Oliver Solberg de EKO Acropolis Rally niet in zijn programma voor het seizoen heeft opgenomen, kan de Fin Sami Pajari binnen drie punten van zijn rivaal komen in de Rally2-categorie.

Yohan Rossel, momenteel derde in het klassement, kan met zijn Citroën C3 ook het gat naar Oliver Solberg dichten met een goed resultaat in Griekenland.

De 68ste editie van de Acropolis Rally zal ook bepalen wie de FIA ​​Junior WRC-kampioen 2024 wordt. En nu er dubbele punten op het spel staan, blijft de uitkomst van de categorie jonge piloten wijd open.

Onder de kanshebbers voor de felbegeerde kroon bevinden zich twee leden van de FIA ​​Rally Stars, de Australiër Taylor Gill en de Est Romet Jürgenson. Na vier ronden leidt Jürgenson het voorlopige FIA ​​Junior WRC-klassement met acht punten voorsprong op Gill, wat de uitzonderlijke prestaties van deze twee opkomende talenten gedurende het seizoen onderstreept, hun eerste op wereldniveau. Voor onze landgenoot Tom Rensonnet zit een mooie en verdiende ereplaats er nog steeds in. Hij heeft alvast wat parkoerskennis.

Jürgenson nam deel aan het FIA Rally Star-proces nadat hij was genomineerd door de Estse Autosport Unie, de nationale ASN, voor zijn prestaties in esports-evenementen, terwijl Taylor door de slalom-gebaseerde selectie van Motorsport Australia kwam.

De Acropolis Rally, die op de kalender stond toen het WRC in 1973 begon, wordt traditioneel verreden in warme en stoffige omstandigheden en markeert de laatste ronde op zachte gravel van het Europese seizoen en de zesde die tot nu toe in 2024 op gravel wordt verreden. 72 teams waaronder 9 Rally1 en 33 Rally2-voertuigen zullen voor het spektakel moeten zorgen zonder nog de Rally3’s en lagere categorieën te vergeten.

Robert Reid, FIA Vice-President for Sport, Anna Nordkvist, FIA Vice-President for Sport Europe, Pernilla Solberg, President van de WRC Commission, en Andrew Wheatley, FIA Director of Road Sport, zullen allemaal aanwezig zijn tijdens de EKO Acropolis Rally.

Ook de voorzitter van de FIA ​​Women in Motorsport Commission, Burcu Çetinkaya, zal aanwezig zijn. Çetinkaya zal haar eerste WRC-start maken sinds de thuisronde van het kampioenschap in 2018. De Turkse pilote neemt deel met naast zich de gerenomeerde Fabrizia Pons in een Škoda Fabia Rally2 Evo. Pons, nu 69 jaar oud, reed Michèle Mouton in de jaren tachtig naar vier WRC-overwinningen.

2024 FIA World Rally Championship Round 06, Rally Italia Sardegna Ott Tanak Photographer: Austral Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

De belangrijkste deelnemers

Rally1:

  • Toyota: Seb Ogier, Elfyn Evans, Takamoto Katsuta.
  • Hyundai: Thierry Neuville, Ott Tänak, Dani Sordo.
  • M-Sport: Adrien Fourmaux, Grégoire Munster en Jourdan Serderidis.

Rally2:

  • Škoda Fabia RS Rally2: PL Loubet, Gus Greensmith, Josh McErlean, Fabrizio Zaldivar, Lauri Joona, Robert Virves, Kajetan Kajetanowicz, Armin Kremer, Roberto Daprà ..
  • Toyota GR Yaris Rally2: Sami Pajari, Jan Solans, Georg Linnamäe.
  • Hyundai i20 N Rally2: géén
  • Citroën C3 Rally2: Nikolay Gryazin en Yohan Rossel.
  • Ford Fiesta Rally2: George Vasilakis

(BK)=buiten kampioenschap

Rally3:

  • oa. Matteo Fontana

Junior WRC:

  • De Juniors:
    • Diego DOMINGUEZ – Rogelio PEÑATE
    • Norbert MAIOR – Francesca MAIOR
    • Ali TÜRKKAN – Burak ERDENER
    • Petr BORODIN -Roman CHEPRASSOV
    • Eamonn KELLY – Conor MOHAN
    • Tom RENSONNET – Manon DELIOT
    • Nataniel BRUUN – Pablo OLMOS
    • André MARTÍNEZ – Matías ARANGUREN
    • Fabio SCHWARZ – Bernhard ETTEL
    • Hubert LASKOWSKI – Michał KUŚNIERZ

  • De FIA Rally Star drivers-Juniors
    • Romet Jürgenson (24, Estonia) / Co-driver: Siim Oja (EST)
    • Taylor Gill (20, Australia) / Co-driver: Daniel Brkic (AUS)
    • Max Smart (21, South Africa) / Co-driver: Cameron Fair (GBR)
    • Jose ‘Abito’ Caparó (27, Peru) / Co-driver: Esther Gutiérrez (ESP)

📸 M-Sport Media

Tijdens de rally plaats ik gedurende het weekend regelmatige updates op mijn Facebook pagina JoHu Media

▶️ Rally Live ◀️

Timing

https://www.ewrc-results.com/timetable/85535-eko-acropolis-rally-2024

Deelnemerslijst 2024 in pdf (laatste versie):

70 teams worden aan de start verwacht


Kaarten ( by Dimitri Dusart):

Google Maps Kaart

Km tegen de klok: 305,30 km

Totale afstand: 1392,24 km

Aantal KP’s : 15

Ben jij klaar om de klassementsproeven te verkennen voordat je komt? Alle etappes, verbindingen en publiekszones

📸 Škoda Motorsport


KP-analyse by Pirelli

Bandeninfo Pirelli

Voor deze rally is de beste keuze de harde versie van de Scorpion KX HB, een band die stevigheid en een lange levensduur biedt op de langste etappes met de meest schurende oppervlakken bij de hoogste temperaturen. De optie zal de zachte compound Scorpion KX SB zijn, een zeer veelzijdige band die optimale grip garandeert, zelfs op gladde oppervlakken met weinig grip.

Rally1-auto’s

Volgens de regelgeving mag elke crew 28 van de prime- en 8 van de optionele banden gebruiken. Het aantal opties kan worden verhoogd tot 12 als de crew dat wenst, wat het aantal primes met 4 vermindert.

Rally2/3/ Juniors

Wat betreft de andere categorieën in Griekenland zullen de Rally2-auto’s de Scorpion K6B (zacht) en de nieuwe K4C (hard) gebruiken, terwijl Rally3 de K6A (zacht) en de K4A (hard) tot zijn beschikking zal hebben. Voor deze categorieën is de toewijzing respectievelijk 26 en 8 voor de prime en option. Crews kunnen ervoor kiezen om het aantal van de laatste te verhogen tot 12, wat vereist dat het aantal prime met 4 wordt verlaagd.

Info WRC / EKO Acropolis Rally Greece / Pirelli