De hoop op de FIA ​​World Rally Championship-titel van Thierry Neuville werd zaterdag versterkt toen hij na een zware dag op de EKO Acropolis Rally Greece met een overtuigende voorsprong de dag afsloot.

De Belg, die als derde aan deze voorlaatste dag begon, klom naar de top toen zijn Hyundai i20 N-teamgenoten Ott Tänak en Dani Sordo beiden door tegenslag werden getroffen in wat tot nu toe de meest brute rally van het seizoen bleek te zijn.

Tänak had na de slopende etappe van vrijdag 21,8 seconden voorsprong, maar het meedogenloze terrein van Griekenland eiste zijn tol op zaterdag. Gedwongen om twee keer binnen 10 kilometer te stoppen om van wiel te wisselen, vielen de winstkansen van de Est weg, toen hij vier minuten verloor en naar de vierde plaats zakte.

Sordo, die zijn eerste optreden op topniveau maakte sinds de Rally Italia Sardegna in juni, kwam kortstondig aan de leiding. Maar net als zovelen voor hem werd hij het slachtoffer van de ruige Griekse wegen. Een botsing met een rots veroorzaakte een klapband aan de achterkant, wat hem ongeveer 50 seconden kostte en zijn voorsprong in een oogwenk wegnam.

Maar Neuville, wiens vrijdag werd ontsierd door een motorstoring, wist de slachting te overleven. Door zichzelf voorzichtig in te houden en zijn Pirelli-banden te sparen, ontweek hij de ramp en eindigde de dag met een voorsprong van 54,9 seconden op Sordo. Sébastien Ogier, Neuvilles grootste uitdager in het kampioenschap, hield vast aan de derde plaats, 1 minuut en 19,9 seconden achter de leider Thierry Neuville.

Saturday Classification:

1. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N 3h 1m 6.3s

2. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +54.9s

3. S Ogier / V Landais FRA Toyota GR Yaris +1m 19.9s

4. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N +3m 20.5s

5. S Pajari / E Mälkönen FIN Toyota GR Yaris Rally2 +5m 7.3s

6. R Virves / A Lesk EST Škoda Fabia RS Rally2 +5m 35.1s

Info WRC Media