Coverfoto M-Sport WRT

Voordat het seizoen 2024 wordt afgesloten met twee asfaltproeven in Midden-Europa en Japan, reist de WRC dit jaar voor de laatste gravelrally naar Zuid-Amerika, meer bepaald naar Chili.

In de regio Concepción staan ​​zestien klassementsproeven (306,76 km) met enkele nieuwe onderdelen op het programma die de vijfenveertig deelnemers (10 Rally1 en 18 Rally2) voor deze nieuwe editie te wachten staan.

Bij Toyota starten ​​vier auto’s met Ogier, Evans, Rovanperä en Pajari (die Katsuta vervangt). Drie auto’s bij Hyundai met Neuville, Tänak en Lappi. Fourmaux en Munster worden voor M-Sport vergezeld door de revelatie van Polen en Letland: Martins Sesks ( wel in een Ford Puma Rally1 zonder hybridesysteem). In WRC-2 zullen onder meer Solberg, Rossel, Gryazin, Solans, Greensmith, Kajetanowicz en Loubet deel uitmaken van het avontuur.

2023 FIA World Rally ChampionshipRound 11, Rally Chile, 29 September-01 October 2023Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, Action during Day 3 of WRC Rally Chile 2023 Photographer: Vincent ThuillierWorldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

De belangrijkste deelnemers

Rally1:

  • Toyota: Seb Ogier, Elfyn Evans, Takamoto Katsuta en Sami Pajari .
  • Hyundai: Thierry Neuville, Ott Tänak, Esapekka Lappi.
  • M-Sport: Adrien Fourmaux en Grégoire Munster.

Rally2:

  • Škoda Fabia RS Rally2: PL Loubet, Gus Greensmith, Fabrizio Zaldivar, Kajetan Kajetanowicz, ..
  • Toyota GR Yaris Rally2: Jan Solans.
  • Hyundai i20 N Rally2: Andre & Andre Merizalde Martinez
  • Citroën C3 Rally2: Nikolay Gryazin, Yohan Rossel en Pedro & Alberto Heller.
  • Ford Fiesta Rally2: geen

(BK)=buiten kampioenschap

Rally3:

  • oa. Diego Domínguez

Tijdens de rally plaats ik gedurende het weekend regelmatige updates op mijn Facebook pagina JoHu Media

▶️ Rally Live ◀️

Timing

Deelnemerslijst 2024 in pdf (laatste versie):

45 teams worden aan de start verwacht


Kaarten ( by Dimitri Dusart):

Google Maps Kaart

Km tegen de klok: 306,94 km

Verbinding : 930,44 km

Aantal KP’s : 16

Ben jij klaar om de klassementsproeven te verkennen voordat je komt? Alle etappes, verbindingen en publiekszones

Website Rally

📸 Škoda Motorsport


KP-analyse by Pirelli

volgt ….

Bandeninfo Pirelli

De beschikbare banden voor de verschillende categorieën in deze rally zijn als volgt:

Scorpion KX WRC, Pirelli’s gravelbanden ontwikkeld voor de topcategorie Rally1-auto’s, zijn verkrijgbaar in twee compounds, beide in hun 2024-evolutie, die een versterkte constructie en een geoptimaliseerd ontwerp hebben. De prime is de zachte compound Scorpion SB, ontworpen om optimale grip te bieden, zelfs op oppervlakken met weinig grip. De optie, de harde compound HB, biedt een grotere weerstand op meer schurende oppervlakken, evenals een grotere duurzaamheid.

Rally1-auto’s

Volgens de regelgeving mag elke crew 28 van de prime- en 8 van de optionele banden gebruiken. Het aantal opties kan worden verhoogd tot 12 als de crew dat wenst, wat het aantal primes met 4 vermindert.

Rally2/3

Rally2-auto’s hebben de K6B (zacht) en de nieuwe K4C (hard) versies van de Scorpion K, terwijl Rally3 de K6A (zacht) en K4A (hard) beschikbaar heeft. Voor deze twee categorieën is de toewijzing respectievelijk voor 26 en 8 banden voor de prime en option, waarbij de crews tot 12 van de laatste kunnen gaan, terwijl het aantal prime met 4 wordt verminderd.

Info WRC / Rally Chile / Pirelli