Met 89 ingeschreven teams, waaronder 14 Rally2’s, presenteren de organisatoren van de East Belgian Rally een prachtige affiche. De strijd op de 12 technische en snelle klassementsproeven in Oost-België kan beslissend zijn in de titelstrijd in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship.

Niels Reynvoet heeft daarin nog steeds de beste uitgangspositie na drie overwinningen, maar de Skoda-piloot voelt de hete adem van titelverdediger Maxime Potty en vice-kampioen Cédric Cherain, die vorig jaar de East Belgian Rally won.Net zoals vorig seizoen, lijkt de titelstrijd weer bijzonder spannend te worden. Toen leek Maxime Potty bij het begin van de zomer buiten schot, maar hij moest nog knokken tot de allerlaatste proef van de Spa Rally om zijn eerste Belgische titel veilig te stellen.

Deze keer had Niels Reynvoet een ruime voorsprong voor de Ypres Rally, maar na twee blanco scores is die bonus quasi ongedaan gemaakt. Toch heeft de Oost-Vlaming met 110 punten nog altijd de beste uitgangspositie na drie overwinningen eerder dit jaar. Maxime Potty werd 5 keer tweede en heeft al 97 punten behaald, maar uiteindelijk heeft Cédric Cherain met 94 punten en twee overwinningen de beste uitgangspositie. Hij kan immers zijn minst goede score (4 punten) nog verbeteren in Spa, terwijl Maxime Potty een score van 18 punten zou moeten verbeteren. Het wordt rekenwerk aanstaande zaterdag, want in de slotwedstrijd, de Spa Rally, kunnen maximaal nog 30 punten verdiend worden. Indien Niels Reynvoet wint en de snelste is op de Powerstage, dan is Maxime Potty zeker uitgeteld voor de titel. Cédric Cherain moet dan minstens een 3de plaats en een tweede tijd op de Powerstage scoren om in Spa nog mee te doen voor de Belgische titel.

Hoe dan ook, op de prachtige proeven van de East Belgian Rally, start Cédric Cherain als favoriet. Op deze proeven heeft de Luikenaar altijd sterk gepresteerd en vorig jaar won hij er met de Hyundai i20 N Rally2. Niels Reynvoet, vorig jaar derde, gaf toen toe dat hij wat ervaring miste om het ritme van Cédric Cherain en Jos Verstappen te volgen. Deze keer kan hij opnieuw de kat uit de boom kijken met zijn Škoda Fabia RS Rally2, maar hij zal toch aan moeten pikken. Maxime Potty, als voorbereiding op zijn deelname aan de Central Europe Rally in het WRC, opnieuw met de Citroën C3 aan de start, heeft een zege nodig.

Maar, laten we niet vergeten dat er nog een grote kanshebber aan de start staat. Jos Verstappen, die vorig weekend de Hellendoorn Rally in eigen land won, was vorig jaar al heel dicht bij een zege op dit snelle parcours. De Nederlander is zeker in staat om hier zijn tweede zege van het seizoen te behalen.

Bastien Rouard, nog steeds zesde in de tussenstand, onder andere dankzij een podium in de Sezoensrally, is opnieuw van de partij met zijn Hyundai i20 N Rally2. Een dichte ereplaats moet haalbaar zijn, maar dan moet hij afrekenen met Fred Miclotte, aan de start met de VW Polo Rally2 van SXM, en met Emile Breittmayer, die de voorbije wedstrijden steeds betere tijden klokt. Nicola Stampaert zoekt nog meer constante in zijn prestaties, terwijl Sébastien Incardona met zijn Citroën de strijd voor een Top 5 aan wil gaan. Richard Pex kan een goede zaak doen in de Master Cup.

We zijn ook benieuwd hoe dicht de Pool Jaroslaw Koltun, deze keer met een Škoda aan de start, en Luxemburger Steve Fernandes met zijn Hyundai in de buurt van de top 5 kunnen komen. De broers Kevin en Marco Hommes kiezen dit jaar voor een snelle Hyundai i20 N Rally2 om hun jaarlijkse droom waar te maken.

Romain Delhez in zijn Porsche, de snelle BMW-rijders van de MATS Performance M-Cup, waaronder meervoudig kampioen Franky Boulat die een jaar na zijn zware sortie in Sankt-Vith zijn comeback maakt, en de snelle jongeren van de Stellantis Motorsport Rally Cup zullen het enkele Rally2-rijders moeilijk proberen te maken.

Want, met 89 wagens aan de start, belooft de East Belgian Rally op zaterdag 28 september spanning en spektakel op alle niveaus.

Info en foto’s: BRC Media.