De Hemicuda Rally kon bogen op een afgeladen vol startveld en heel wat deelnemers met ambitie die onderweg stevig strijd leverden. De winnaar, dat werd een bekend gezicht want net als verleden jaar mocht Bjorn Syx op de hoogste trede van het podium klimmen.

Wie stopt er Bjorn Syx? Dat was de vraag van het weekend in de Hemicuda Rally. De Poperingenaar kwam aan de start met navigator Ari Vanrobaeys op de Citroën C3, en daarmee werd hij meteen de topfavoriet van de wedstrijd. De uitdagers moesten misschien wel gezocht worden bij de andere R5 wagens, of misschien wel bij Gunther Monnens en de Porsche GT3.

De eerste proef, zaterdagavond op Middelkerke, werd verwacht om meteen een tipje van de sluier op te lichten. Voor de andere deelnemers werd het slecht nieuws, want Syx zette de C3 probleemloos op de snelste tijd en aan de voorlopige leiding van
de wedstrijd. De verrassing was Giorgio Derycke, die in de Hemicuda de eerste van zijn twee wedstrijden met een Skoda Fabia R5 afwerkte. Problemen waren er al gelijk op de Lancer Evo van Kurt Boone en de Impreza van Vincent Verschueren.

Zou de zondag raad brengen voor de concurrentie? Wel, niet echt! Bjorn Syx ging gewoon door op zijn elan, reeg de besttijden aan elkaar en bouwde zijn voorsprong verder uit, van 3,5 seconden na de eerste proef op zaterdag, naar een minuut en 22 seconden na de eerste ronde, tot uiteindelijk meer dan twee minuten en 52 seconden aan de finish. Onderweg liet hij in alle tien de proeven de snelste tijd noteren en daarmee kunnen we spreken van een dominante zege in de Hemicuda Rally. De rest van het veld, die reden voor de tweede plaats. Giorgio Derycke bleef ook op zondag even aanklampen, tot hij een sterk opklimmende Gunther Monnens met de Porsche GT3 moest voorlaten en dan tenslotte moest opgeven nadat hij op een verbinding een ongeval kreeg. Monnens dus naar de tweede plaats, en daar was de Limburgse West-Vlaming best tevreden mee. Jelle Segers reed op de Ford Fiesta R5 een ijzersterke wedstrijd en pakte de derde podiumtrede.

Bij de Historics maakte Paul Lietaer opnieuw zijn favorietenrol waar. “De Polle” zette de Opel Ascona 400 aan de kop van de wedstrijd vanaf de eerste proef in Middelkerke en had enkel te duchten van een Verschueren die met de herstelde Subaru op zondag weer aan de start stond. Voor Verschueren zat een goede klassering er natuurlijk niet meer in. Lietaer hield dus de hele wedstrijd Vanwijnsberghe met de BMW M3 af. De derde plaats bij de Historics leek lang aan Lacour en de Porsche 911 toe te komen, maar het was Ludovic Vitse die in extremis nog voorbij kwam en met de Opel Astra de derde plaats pakte! Even spannend was het in Divisie 1-2, waar Reinaud Van Eecke een pracht van een wedstrijd afwerkte en met de Subaru Impreza N14 de hele zondag aan de leiding reed, alleen maar om in de allerlaatste proef een sterk opzittende Stefaan T’Joens te zien langskomen. T’Joens reed met de gebrideerde Evo X zo naar zijn zoveelste zege in de Divisie 1-2.

De wedstrijd in Koekelare zit met de tweede opeenvolgende zeges van Bjorn Syx er ondertussen op, maar heel wat teams richten nu de blik al op Kortrijk, en de finale in de komende 6 Uren… Maar eerst gaat het nog langs Gingelom en de Rally van Zuid-Limburg.

Datum 19-20 oktober 2024

Overzicht 8ste manche van het VAS regionale kampioenschap Rally, Historic Rally en de diverse provinciale kampioenschappen (PAK)

Deelnemers gestart 149, gefinisht 105
Meteo wisselvallig herfstweer met buien
Parcours wedstrijd verreden over 277,92 kilometer, verdeeld over twee dagen. Passages op KP Middelkerke op zaterdag, drie lussen van drie proeven (Kortemark, Houthulst, Koekelare) op zondag.

Koplopers: KP1 tot KP10 (finish): Syx-Vanrobaeys (Citroen C3 Rally2)