Thierry Neuville komt een ​​stap dichter bij het claimen van zijn eerste FIA ​​World Rally Championship-titel na het winnen van een slopende 2024-editie van EKO Acropolis Rally Greece.

De Belgische piloot won en leidde een Hyundai Motorsport 1-2-3 finish voor i20 N-collega’s Dani Sordo en Ott Tänak, waarbij Neuville’s belangrijkste titelrivaal Sébastien Ogier een dramatische rol maakte op de Wolf Power Stage terwijl hij op koers was om als tweede overall te eindigen.

Ogier slaagde erin zijn Toyota GR Yaris weer op de wielen te duwen en de rally uit te rijden, waarbij hij de 15 gescoorde punten van zaterdagavond op cruciale wijze veiligstelde, maar kelderde in het algemeen rallyklassement met een achterstand van meer dan 20 minuten.

De Fransman had aanvankelijk vroeg in de rally aan de leiding gestaan, maar kwam op achterstand toen zijn auto vrijdagmiddag getroffen werd door een turbocompressorstoring. Tänak en Dani Sordo voelden ook de toorn van de Akropolis, die beiden zaterdag schade aan hun banden opliepen, waardoor hun eigen hoop op een overwinning de bodem werd ingeslagen en Neuville naar de leiding werd gekatapulteerd.

Zelfs Neuville en bijrijder Martijn Wydaeghe waren niet immuun voor de brutaliteit van de rally. Hun Hyundai i20 N werd op de openingsochtend geplaagd door een defecte motor, maar het tweetal slaagde erin zich te hergroeperen en een gevoelige strategie toe te passen, waarbij risico en beloning zorgvuldig werden afgewogen om verdere calamiteiten op het verraderlijke parkoers te voorkomen.

Het resultaat vergrootte de voorsprong van Neuville in het rijdersklassement tot 34 punten op Tänak, terwijl Ogier naar de derde plaats zakte, met nog 90 punten beschikbaar uit de resterende drie ronden. In het constructeurskampioenschap breidde Hyundai zijn voorsprong op Toyota uit tot 35 punten.

“Ik had helemaal geen informatie over de crash van Ogier, en toen ik de auto zag, wist ik nog steeds niet zeker of hij het was”, onthulde Neuville. “Vanaf dat moment begreep ik dat ik gewoon de auto naar huis moest brengen en erdoor moest.

“Sinds gisterochtend begrepen we dat we er doorheen moesten komen en onze doelstellingen moesten volgen. Ik ben ook erg trots op mijn team en op Martijn: we hebben de auto tot het einde gebracht en dat is waar het om gaat.”

Nu Ogier in de problemen zat, verzamelde Tänak 11 van de mogelijke 12 punten van Super Sunday. De Est claimde ook zijn 50ste WRC-podium en wordt nu tweede voor Ogier met vier punten voorsprong in het rijderskampioenschap.

De titelaspiraties van Elfyn Evans kregen een grote klap toen hij zaterdag moest opgeven terwijl het M-Sport Ford-duo Adrien Fourmaux en Grégoire Munster ook gedwongen werd weer deel te nemen onder de herstartregels na hun eigen incidenten. Grégoire kon zelfs vandaag niet meer herstarten door schade aan de rolkooi.

2024 FIA World Rally Championship Round 10, Rally Acropolis Greece 2024, 5-8 September 2024 Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, Action during Day 2 of WRC Acropolis Rally 2024 Photographer: Romain Thuillier Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH


De Akropolis bleek zo meedogenloos dat WRC2-coureurs de resterende top 10-plaatsen vulden. Sami Pajari behaalde niet alleen de overwinning in de WRC2-categorie, maar behaalde ook de vierde plaats in het algemeen klassement in zijn Rally2-specificatie Toyota. Pajari versloeg Robert Virves ternauwernood, waarbij beide op tijd finishten, maar Pajari’s snellere SS1-tijd leverde hem de overwinning op.


Yohan Rossel, Kajetan Kajetanowicz, Fau Zaldivar, Josh McErlean en Roberto Daprà completeerden de top 10 en profiteerden van de tegenslagen van de topteams.

De WRC vertrekt nu naar Zuid-Amerika voor ronde 11 van de Rally Chile Bio Bío, die van 26 tot 29 september in Concepción plaatsvindt.

Rally Classification:
1. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N 3h 38m 4.2s
2. D Sordo / C Carrera ESP Hyundai i20 N +1m 46.8s
3. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N +2m 57.3s
4. S Pajari / E Mälkönen FIN Toyota GR Yaris Rally2 +7m 1.1s
5. R Virves / A Lesk EST Škoda Fabia RS Rally2 +7m 1.1s

Junior WRC 2024


Romet Jürgenson heeft zijn naam in de geschiedenisboeken van de FIA ​​Junior WRC geschreven en sloot zich aan bij Sébastien Ogier, Thierry Neuville en Craig Breen door de FIA ​​Junior WRC-titel te veroveren met een tweede plaats tijdens de EKO Acropolis Rally Griekenland.

De 24-jarige Est bereikte de seizoensfinale bovenaan het klassement, en omdat zijn naaste rivalen bezweken onder de zware bergwegen, koos Jürgenson voor een berekende, risicovrije aanpak tijdens de resterende drie etappes van zondag. Hij eindigde uiteindelijk 1 minuut en 6 seconden achter rallywinnaar Norbert Maior

Jürgenson, die via het FIA Rally Star-programma zijn plek in het volledig M-Sport Polen Ford Fiesta Rally3-kampioenschap verdiende, wordt de tweede Est die de titel wint na de overwinning van Robert Virves in 2022.

Zijn historische overwinning levert hem vier WRC2-ritten op Europese evenementen in 2025 op in een M-Sport Ford Fiesta Rally2, samen met waardevolle tests en bandenondersteuning dankzij M-Sport Poland en Pirelli.

2024 FIA World Rally Championship na ronde 10:
1 Thierry Neuville 192 pt
2 Ott Tänak 158
3 Sébastien Ogier 154
4 Elfyn Evans 140
5 Adrien Fourmaux 130
6 Kalle Rovanperä 86
7 Takamoto Katsuta 80
8 Dani Sordo 44
9 Sami Pajari 34
10 Esapekka Lappi 33

2024 FIA World Rally Championship Teams na ronde 10:
1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 413 points
2 TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 388
3 M-Sport Ford World Rally Team 215

Info en Media WRC