Een unieke kans voor Lyssia Baudet

Drie getalenteerde vrouwelijke pilotes staan ​​klaar om dit weekend (17 – 20 oktober) te strijden in een spannende head-to-head-strijd om de ultieme prijs: een volledig seizoen in de FIA ​​Junior WRC.

De finalisten, geselecteerd uit het Beyond Rally Women’s Driver Development Programme, zullen hun vaardigheden en veerkracht tonen op de uitdagende etappes van de Central European Rally (CER), de voorlaatste ronde van het FIA World Rally Championship.

Lyssia Baudet (België), Suvi Jyrkiäinen (Finland) en Claire Schönborn (Duitsland) zullen elk achter het stuur kruipen van identieke M-Sport Ford Fiesta Rally3-auto’s voor meer dan 300 km aan slopende asfaltetappes verspreid over Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland.

Het Beyond Rally-initiatief, dat eerder dit jaar werd gelanceerd door WRC Promoter, heeft als doel om de deelname van vrouwen aan de hoogste niveaus van de rallysport te vergroten en een pad te bieden voor ambitieuze vrouwelijke piloten.

Van een indrukwekkende lijst met kandidaten werden 15 vrouwen geselecteerd om deel te nemen aan een shoot-out op het hoofdkantoor van M-Sport Polen in Krakau in september, waarbij de drie finalisten werden geselecteerd om door te gaan naar de volgende fase van de competitie. De voorbereidingen waren intensief maar lonend voor de finalisten, te beginnen met een test voorafgaand aan het evenement op maandag (14 oktober) om volledig te acclimatiseren aan de Ford Fiesta Rally3 en de asfaltbanden van Pirelli.

De omstandigheden waren representatief voor wat ze later deze week zullen tegenkomen en weerspiegelden de typische weerspatronen van deze rally, aangezien de ochtendsessie plaatsvond op droge, korte bosetappes, terwijl de middag hevige regenval bracht, waardoor de teams volledig natte omstandigheden konden ervaren.

Twee zware verkenningsdagen volgden in elk van de drie landen, waar de finalisten voor het eerst de etappes zouden uitproberen. Ze moesten al hun ervaring die ze vorige maand hadden opgedaan tijdens de bootcamp gebruiken om een perfecte set tempo-notities te maken voor de komende vier dagen.

@World / Red Bull Content Pool // SI202410160356 // Usage for editorial use only //

Naast de toch al lastige rally zal een vooraanstaand panel van juryleden, onder leiding van WRC Promoter’s Senior Director of Sport Peter Thul, de deelnemers de hele week nauwlettend in de gaten houden. Hun moeilijke taak zal zijn om de pilote te selecteren die het potentieel heeft om haar carrière in 2025 naar een hoger niveau te tillen.

Peter Thul gelooft dat de kwaliteit van de kandidaten zo hoog is dat het een moeilijke taak zal zijn voor de juryleden: “Deze drie ongelooflijk getalenteerde pilotes krijgen dit weekend de ultieme test”, benadrukte hij. “De Central European Rally is, logistiek gezien, qua etappes en qua weer, ongetwijfeld één van de meest uitdagende, zelfs voor onze topteams. Daarom zullen we ons niet per se alleen richten op de algehele resultaten van de drie deelnemers, maar ook op hun verbeterde prestaties gedurende het weekend, al beginnend met de testen en hun verkenningsgereedheid. De beslissing van zondag zal zeker niet eenvoudig zijn.”

Volg de sociale kanalen van het WRC voor updates naarmate de rally vordert en de winnaar, geselecteerd door het panel, zal zondagavond worden onthuld.

Wat onze Lyssia Baudet wist te vertellen: “Mijn primaire doel is om de rally te voltooien, dus we moeten een tempo vinden waarin we toegewijd zijn, maar ons toch veilig voelen en niet te veel risico’s nemen. We konden maandag aanpassingen [aan de Fiesta] doen met de hulp van de M-Sport-ingenieur, waardoor we een auto hebben die perfect bij ons past en goed aansluit bij mijn rijstijl. De grootste uitdaging zal zijn om een goed ritme te vinden, overdrive en fouten te vermijden, want er zullen veel valkuilen zijn.”

We duimen alvast Lyssia 🙏

Bron FIA / WRC Promoter