Est wint voorlaatste ronde terwijl Ogier zondag crasht.

De strijd om het FIA World Rally Championship van dit jaar zal spannend blijven tot het einde nadat Ott Tänak
een dramatische overwinning behaalde in de Central European Rally op zondag. In een nieuwe wending in wat een spannend seizoen 2024 was, pakte Tänak de overwinning met 7,0 seconden nadat Sébastien Ogier zijn Toyota GR Yaris Rally1 HYBRID crashte in een linkerbocht in de voorlaatste KP.

Ogier had op het moment van zijn incident slechts 1,5 seconden achterstand op de Est. De triomf van Tänak, zijn tweede van het jaar, heeft geleid tot een laatste confrontatie met Hyundai i20 N Rally1 HYBRID-teamgenoot Thierry Neuville tijdens de FORUM8 Rally Japan van volgende maand.

Neuville, die op weg was om zijn eerste rijderstitel veilig te stellen tot zijn kostbare spin op zaterdagochtend, zag zijn voorsprong in het kampioenschap slinken van 29 naar 25 punten. Hij eindigde de rally op de derde plaats, 25,8 seconden achter GR Yaris-piloot Elfyn Evans. Ondanks Ogiers ongeluk hielpen de sterke Super Sunday-prestaties van de Toyota-mannen Evans en Takamoto
Katsuta om Hyundai’s voorsprong in het fabrikantenkampioenschap terug te brengen tot 15 punten.

Katsuta was de snelste piloot op de laatste dag, inclusief de Wolf Power Stage, en zorgde voor een spannende finale in
Japan, waar voor het eerst sinds 2021 zowel de rijders als de de fabrikantentitels worden beslist in de laatste ronde.

Neuville, Ogier en Tänak namen om de beurt de leiding in de rally, die op donderdag in Praag van start ging en uitdagende asfaltetappes bevatte verspreid over Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland. Tänak worstelde vrijdagmorgen met de afstelling van zijn auto en bleef aanvankelijk op de vijfde plaats hangen, maar zijn tempo verbeterde naarmate het evenement vorderde, wat resulteerde in zijn 21ste overwinning in zijn carrière.

Ott Tänak (EST), Martin Järveoja (EST) of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM celebrate on the podium in first place after winning the World Rally Championship in Passau, Germany on 20.10.2024 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202410200420 // Usage for editorial use only //


“Laten we het kampioenschap afwachten”, zei de WRC-kampioen van 2019 Tänak. “Natuurlijk, met wat er met Séb is gebeurd… is het altijd moeilijk om tegen een vriend te vechten en dan gebeurt er zoiets, dus het is moeilijk om gevoelens te vinden. Alles veranderde, vooral in het fabrikantenkampioenschap. We zorgden ervoor dat we een schone [laatste] etappe hadden en de punten mee naar huis namen.”

Katsuta’s sterke zondag-run, gecombineerd met Ogiers exit, zorgde ervoor dat hij als vierde overall eindigde, en 41,2 seconden achter Neuville – een solide finish voor de Japanse renner net voor zijn thuiswedstrijd volgende maand.

Grégoire Munster klom naar de vijfde plaats in zijn M-Sport Ford Puma Rally1 HYBRID, waarmee hij zijn beste resultaat uit zijn carrière evenaarde nadat Sami Pajari zijn GR Yaris op SS15 had laten rollen.

De zesde plaats overall ging naar WRC2-winnaar Nikolay Gryazin, die 26,1 seconden voorsprong had op Oliver Solberg. Hoewel Solberg deze week geen punten scoorde, blijft hij in de race voor de WRC2-titel, die ook in Japan zal worden beslist. Filip Mareš, Miko Marczyk en Kajetan Kajetanowicz maakten de top 10 compleet na vier dagen competitie en meer dan 300 km aan getimede etappes.

De 13de en laatste ronde van het WRC-seizoen 2024, FORUM8 Rally Japan, vindt plaats in Aichi van 21 tot 24 november.

Ott Tänak (EST), Martin Järveoja (EST) of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Central Europe in Prague, Czech Republic on 20. October 2024 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202410200399 // Usage for editorial use only //


Rally-uitslag:

  1. O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N 2u 37m 34.6s
  2. E Evans / S Martin GBR Toyota GR Yaris +7.0s
  3. T Neuville / M Wydaeghe BEL Hyundai i20 N +39.8s
  4. T Katsuta / A Johnston JPN Toyota GR Yaris +1m 21.0s
  5. G Munster / L Louka LUX Ford Puma +3m 41.9s
  6. N Gryazin / K Aleksandrov BGR Citroën C3 Rally2 +9m 17.6s

Winnaars per categorie:


WRC: O Tänak / M Järveoja EST Hyundai i20 N
WRC2: N Gryazin / K Aleksandrov BGR Citroën C3 Rally2
WRC3: M Chatillon / M Cornuau FRA Renault Clio Rally3

De stand in het kampioenschap

  1. T Neuville 225pts
  2. O Tänak 200pts
  3. E Evans 185pts

Info en foto’s WRC Media