Thomas Martens gaat voor het volle Junior-seizoen, Lyssia Baudet moet zich schrap zetten in Zweden!

De FIA ​​Junior WRC-kalender voor 2025, vandaag (23 oktober) onthuld, belooft opnieuw een spannend seizoen met de terugkeer van Vodafone Rally de Portugal en een debuut voor Central European Rally.

Voortbouwend op de recordbrekende deelnemerslijst van 2024, zal het kampioenschap van 2025 zijn momentum voortzetten door opkomende talenten de kans te bieden om hun vaardigheden te tonen in identieke M-Sport Poland Ford Fiesta Rally3 Evo-auto’s tijdens vijf spraakmakende ronden van het FIA World Rally Championship.

Het seizoen begint in Umeå van 13 tot 16 februari met Rally Sweden, een spektakel met hoge snelheid op sneeuw en ijs dat dient als de perfecte seizoensopener. Voor veel Junior WRC-teams is het hun eerste ervaring met rally’s met noppenbanden op winterse ondergronden, waar de gemiddelde snelheden vaak tot de hoogste van het hele jaar behoren.

Van 15 tot 18 mei gaan de teams naar Matosinhos voor de Vodafone Rally de Portugal, een oprichtingsronde van het WRC-seizoen van 1973 en bekend om zijn gepassioneerde fan-base. De zonovergoten grindetappes van Portugal, die voor het laatst in 2022 op de Junior WRC-kalender stonden, staan ​​bekend om hun onvergetelijke drama.

De iconische EKO Acropolis Rally Greece staat centraal van 26 tot en met 29 juni. Het is al een van de zwaarste rally’s ter wereld, maar de verplaatsing naar een zomerse datum zal de uitdaging alleen maar vergroten met verschroeiende temperaturen en een rotsachtig terrein.

Na de populaire terugkeer dit jaar vormt Secto Rally Finland opnieuw de vierde en voorlaatste ronde. Ultrahoge snelheden en maagomkerende sprongen zijn een vast onderdeel van het op grind gebaseerde evenement, dat van 31 juli tot en met 3 augustus in Jyväskylä plaatsvindt.

Het seizoen wordt in stijl afgesloten met de Central European Rally, die zijn debuut maakt in de Junior WRC van 16 tot en met 19 oktober. Het evenement heeft een uniek grensoverschrijdend format met etappes die Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland doorkruisen. Als laatste twist worden er dubbele classificatiepunten aangeboden, wat de finale van het kampioenschap nog spannender maakt. De uiteindelijke kampioen krijgt een levensveranderende prijs, die hem of haar helpt de volgende stap in zijn of haar carrière te zetten met een arrive and drive-pakket om een ​​M-Sport Ford Fiesta Rally2 te gebruiken voor vier Europese WRC2-rondes in 2026.

FIA Junior WRC-kampioenschapsmanager Maciej Woda merkte op: “2025 lijkt een nieuw mijlpaaljaar te worden voor de FIA ​​Junior WRC. We hebben een kalender ontworpen die onze teams uitdaagt op verschillende terreinen, van ijzige wegen in Zweden tot de verschroeiende hitte van Griekenland en het veranderlijke asfalt van Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland.

“Ik ben vooral enthousiast over de terugkeer naar Portugal en de introductie van Central European Rally, die een nieuwe dimensie toevoegt aan de serie. Het wordt weer een spannend seizoen en ik kan niet wachten om te zien wie er naar de top stijgt.”

Alvast dus met één Belg, laat ons hopen met meerdere🤞

Bron FIA Junior WRC Media